Noorwegen

Noorwegen is een populaire bestemming voor zomerreizen, wat vooral te danken is aan de adembenemende natuur in de vele fjorden. Voor de vele kleine havens en baaien is het vooral belangrijk om een goede vaargids te hebben, want daarmee kunt u niet alleen de grotere havens aandoen, maar ook de vele kleine natuurlijke haventjes vinden.

Wij bevelen de boeken van de Noorse uitgeverij Hamnguiden aan, omdat deze boeken zeer mooie luchtfoto's van de havens bevatten. Het nadeel is dat de teksten in het Noors zijn en er slechts een korte Engelse vertaling is. Als u veel waarde hecht aan Engelse boeken, moet u kiezen voor de vaargids Noorwegen (RCC) van de uitgeverij Imray.

In het maritieme jargon zijn de twee termen cruisegids en havenhandboek in de loop der jaren ingeburgerd geraakt. In het verleden werd de term havenhandboek veel gebruikt, maar in recentere tijden is de nieuwere term Törnführer gangbaarder geworden, en daarom hebben wij in het belang van de standaardisering op onze site afgezien van de term havenhandboek.